Zrazy z karkówki, choć wymagają nieco więcej czasu na przygotowanie, nie sprawiają trudności w przyrządzeniu. Aby karkówka była miękka, należy ją odpowiednio wcześniej zamarynować, najlepiej poprzedniego dnia. To smaczny pomysł na rodzinny posiłek.
Składniki (dla 3 osób):
karkówka - 6 plastrów
marynata o smaku ciemnego piwa "Prymat" - 1 op.
musztarda - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
ogórek kiszony - 3 szt.
papryka czerwona - 1/2 szt.
bulion mięsny - 700 ml
listek laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 4 ziarna
sól, pieprz
mąka do oprószenia mięsa
oliwa do smażenia
Pieczone ziemniaki:
średnie ziemniaki - 6 szt.
oliwa - 3 łyżki
tymianek (świeży lub suszony) - 3 łyżeczki
sól, pieprz
Dodatkowo:
surówka z czerwonej kapusty
mix sałat, kawałek marchewki (opcjonalnie)
1. Plastry mięsa rozbijamy (uważając, aby nie uszkodzić włókien). Marynatę przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, smarujemy mięso i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
2. Cebulę kroimy w piórka, ogórka i paprykę w niewielkie słupki. Warzywa mieszamy z musztardą. Nakładamy porcje masy na każdy plaster mięsa i spinamy wykałaczkami. Oprószamy mąką.
3. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy roladki ze wszystkich stron. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy. Dusimy na niewielkim ogniu ok. 60 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy wykałaczki.
4. Przygotowujemy pieczone ziemniaki hasselback: ziemniaki dokładnie szorujemy i nacinamy na cienkie paski (uważając, aby ich nie przeciąć do końca). Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy ziemniak polewamy niewielką ilością oleju i posypujemy przyprawami.
5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Pieczemy ok. 25 minut. Wysuwamy blachę, ziemniaki ponownie polewamy oliwą (opcjonalnie posypujemy ponownie solą i pieprzem). Pieczemy 20 minut. Podajemy gorące ze zrazami i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz