piątek, 29 lipca 2022

Sałatka z jajkiem i kalafiorem

Idealny pomysł na śniadanie, kolację lub jako posiłek do pracy. Szybko się ją przygotowuję z zaledwie kilku składników.

Składniki (dla 3-4 osób):

mały kalafior - 1 szt. (lub 1 op. mrożonego)
jajka - 3 szt. 
suszona kolendra - 1 łyżeczka
ocet winny - 1 łyżka
curry - 1 łyżeczka
kmin rzymski - 1/2 łyżeczki
sól, pieprz
oliwa - 3 łyżki
natka pietruszki
Sałatka z jajkiem i kalafiorem

1. Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki curry (w przypadku mrożonego kalafiora, przygotowujemy go zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu).

2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół.

3. W occie winnym rozpuszczamy szczyptę soli, dodajemy nieco pieprzu, 1/2 łyżeczki curry, kmin rzymski i mieloną kolendrę. Wlewamy 3 łyżki oliwy, dokładnie mieszamy.

4. Do miseczki nakładamy kalafior i jajka. Polewamy sosem i ozdabiamy natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...