Surówka z kapusty pekińskiej jak z chińskiego baru. Gotowa w kilka chwil. Świetnie smakuje jako dodatek do gotowanego ryżu i sajgonek.
Składniki (dla 4-5 osób):
kapusta pekińska - 1/2 szt.
marchewka - 2 szt.
olej - 3 łyżki
ocet ryżowy - 3 łyżki
cukier - 1 łyżka
sos sojowy - 1 łyżeczka
czosnek - 1 ząbek
sól - 1 łyżeczka
1. Kapustę oczyszczamy i szatkujemy. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Przygotowujemy zalewę: olej łączymy z octem ryżowym, sosem sojowym, cukrem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Lekko podgrzewamy, zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz