piątek, 29 lipca 2022

Surówka z pekinki jak u Chińczyka

Surówka z kapusty pekińskiej jak z chińskiego baru. Gotowa w kilka chwil. Świetnie smakuje jako dodatek do gotowanego ryżu i sajgonek.

Składniki (dla 4-5 osób): 

kapusta pekińska - 1/2 szt.
marchewka - 2 szt.
olej - 3 łyżki
ocet ryżowy - 3 łyżki
cukier - 1 łyżka
sos sojowy - 1 łyżeczka
czosnek - 1 ząbek
sól - 1 łyżeczka
Surówka z pekinki jak u Chińczyka

1. Kapustę oczyszczamy i szatkujemy. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2. Przygotowujemy zalewę: olej łączymy z octem ryżowym, sosem sojowym, cukrem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Lekko podgrzewamy, zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...