Rozgrzewająca i sycąca zupa.
Składniki (dla 3-4 osób):
biała fasola konserwowa - 1 puszka
bulion mięsny - 1,5 litra
marchewka - 2 szt.
pietruszka - 1 szt.
ziemniaki - 5 szt.
kiełbasa - 1 laska
wędzony boczek - 100 g
liście laurowe - 2 szt.
ziele angielskie - 3 ziarna
majeranek - 1 łyżka
natka pietruszki
sól, pieprz
1. Marchewki oraz pietruszkę obieramy i kroimy w półplasterki. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę. Warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
2. Kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do zupy. Boczek kroimy w kostkę, rumienimy na patelni i dorzucamy do zawartości garnka. Gotujemy do miękkości składników. Następnie dodajemy osączoną fasolę i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz