piątek, 29 lipca 2022

Koperty francuskie z brokułem i serkiem topionym

Koperty z ciasta francuskiego to pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Do wykonania ich potrzeba zaledwie kilku powszechnie dostępnych produktów. 

Składniki (na 6 szt.):

ciasto francuskie - 1 op.
mały brokuł - 1 szt.
serek topiony w trójkątach (np. "Grzybobranie" firmy Hochland) - 1 op.
jajko - 1 szt. 
 
Koperty francuskie z brokułem i serkiem topionym

1. Brokuła oczyszczamy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Studzimy i rozdrabniamy widelcem.

2. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o boku ok. 12 cm. Na środek każdego nakładamy po łyżce brokuła i po trójkącie serka topionego. Zwijamy w koperty.

3. Każdą przekąskę smarujemy rozkłóconym jajkiem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy ok. 20 min. do zrumienienia. Studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...