piątek, 29 lipca 2022

Kotlet schabowy z kaszą gryczaną w sosie grzybowym

Pyszne, sycące i aromatyczne danie obiadowe, które doda nam energii.

Składniki (dla 3-4 osób):

schab bez kości - 6 plastrów
cebula - 2 szt.
czosnek - 3 ząbki
grzyby suszone - 4 szt.
masło - 2 łyżki
mąka - 2 łyżki
śmietana 18% - 3 łyżki
 ziele angielskie - 3 ziarna
liście laurowe - 2 szt.
sól, pieprz
jajko - 1 szt.
bułka tarta do obtoczenia 
olej do smażenia
Dodatkowo:
ugotowana kasza gryczana
buraczki zasmażane z cebulką
Kotlet schabowy z kaszą gryczaną w sosie grzybowym

1.  Plastry schabu rozbijamy, nacieramy 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku oraz solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.

2. Mięso obtaczamy najpierw w rozkłóconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Jedną cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na tłuszczu pozostałym pod smażeniu kotletów.

3. Przygotowujemy sos: grzyby moczymy w szklance wody, a następnie gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Kroimy w mniejsze części.  Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle. Dodając mąkę, robimy zasmażkę. Wlewamy ostudzony wywar i dodajemy grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.  Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę.

4. Kotlety podajemy ze smażoną cebulą, kaszą polaną sosem i zasmażanymi buraczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...