Cenię dania, które przygotowuje się w kilka chwil. Często dodaję do nich sezonowe warzywa. Poniższy przepis dedykuję smakoszom bobu.
Składniki (dla 3-4 osób):
makaron świderki - 1 op.
filet z kurczaka - 1 szt.
przyprawa do drobiu
ugotowany bób - 3 garści
świeża bazylia - 1 doniczka
czosnek - 1 ząbek
orzeszki nerkowca - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól, pieprz
olej do smażenia
1. Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i posypujemy przyprawą do drobiu. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
2. Orzeszki nerkowca siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Liście bazylii drobno siekamy. Orzeszki, czosnek i bazylię łączymy z oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odcedzamy, mieszamy z sosem bazyliowym, Na wierzchu układamy ugotowany bób i kawałki kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz