niedziela, 25 lipca 2021

Kotlety jajeczne z pieczarkami

 Kotlety jajeczne z dodatkiem pieczarek mogą być alternatywą dla mięsnych dań.

Składniki (dla 3-4 osób):

jajka - 11 szt.
pieczarki - 30 dag
cebula - 1 szt.
bułka tarta 
sól, pieprz
masło klarowane - 2 łyżki
olej do smażenia
 
Kotlety jajeczne z pieczarkami

1. 10 jajek gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i rozgniatamy widelcem lub za pomocą blendera.

2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle.

3. Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy. Dodajemy do cebuli i dusimy do odparowania płynów. Doprawiamy solą i pieprzem.

4. Rozdrobnione jajka łączymy z pieczarkami, dodajemy surowe jajko, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy z masy niewielkie kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...