sobota, 24 lipca 2021

Ryż z kurczakiem, groszkiem i fasolką

Łatwy, prosty i szybki w przygotowaniu, kolorowy posiłek.

Składniki (dla 3-4 osób):

ryż - 2 woreczki
cebula - 1 szt. 
filet z kurczaka - 1 szt.
przyprawa do drobiu 
groszek - 1 mała puszka
zielona fasolka szparagowa - 100 g
kukurydza - 1 mała puszka
sól, pieprz 
olej do smażenia
Ryż z kurczakiem, groszkiem i fasolką

1. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i posypujemy przyprawą do drobiu. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażymy.

2. Fasolkę myjemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do mięsa.

3. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

4. Kukurydzę i groszek osączamy z zalewy i dodajemy do kurczaka wraz z ugotowanym ryżem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...