Zabawne ciasteczka w kształcie piesków nie tylko dla dzieci. Oczywiście możemy użyć innych foremek.
Składniki:
mąka pszenna - 250 g
cukier ze skórką cytrynową - 1 opakowanie
zimne masło - 125 g
jajko - 1 szt.
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, masło kroimy w drobne kawałki, dodajemy do mąki i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki.
2. Pośrodku mąki robimy wgłębienie, wbijamy jajko i wsypujemy cukier ze skórką cytrynową. Mieszamy do połączenia składników.
3. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
4. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm, posypując lekko mąką.
5. Foremką wycinamy ciasteczka (ja użyłam foremki w kształcie pieska, lecz możemy użyć dowolnego kształtu).
6. Przekładamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
7. Pieczemy w temperaturze 190 st. C przez 13-15 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz