środa, 25 listopada 2020

Ciasteczka "Cytrynowe Szczeniaczki"

Zabawne ciasteczka w kształcie piesków nie tylko dla dzieci. Oczywiście możemy użyć innych foremek.

 Składniki:

mąka pszenna - 250 g

cukier ze skórką cytrynową - 1 opakowanie

zimne masło - 125 g

jajko - 1 szt.

Ciasteczka Cytrynowe Szczeniaczki

1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, masło kroimy w drobne kawałki, dodajemy do mąki i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki.

2. Pośrodku mąki robimy wgłębienie, wbijamy jajko i wsypujemy cukier ze skórką cytrynową. Mieszamy do połączenia składników.

3. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

4. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm, posypując lekko mąką.

5. Foremką wycinamy ciasteczka (ja użyłam foremki w kształcie pieska, lecz możemy użyć dowolnego kształtu).

6. Przekładamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.

7. Pieczemy w temperaturze 190 st. C przez 13-15 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

 
Ciasteczka Cytrynowe Szczeniaczki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...