Kotlety jajeczne to pomysł na smaczny obiad i wykorzystanie nadwyżki jaj. Danie proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
jajka - 5 szt.
posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
posiekany szczypiorek - 2 łyżki
bułka grahamka - 1 szt.
pestki słonecznika - 10 dag
otręby pszenne, siemię lniane, zarodki pszenne - po 3 dag
olej do smażenia
płatki owsiane - 5 dag
sól, pieprz
1. Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy.
2. 4 jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i siekamy lub ścieramy na tarce. Mieszamy z bułką i zieleniną. Wsypujemy siemię, słonecznik i otręby. Wbijamy jajko. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kotlety.
3. Płatki owsiane mieszamy z zarodkami. Kotlety obtaczamy w mieszance i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Świetnie smakują z ryżem i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz