piątek, 13 listopada 2020

Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne to pomysł na smaczny obiad i wykorzystanie nadwyżki jaj. Danie proste i szybkie w przygotowaniu.


 Składniki:

jajka - 5 szt.

posiekana natka pietruszki - 1 łyżka

posiekany szczypiorek - 2 łyżki

bułka grahamka - 1 szt.

pestki słonecznika - 10 dag

otręby pszenne, siemię lniane, zarodki pszenne - po 3 dag

olej do smażenia

płatki owsiane - 5 dag

sól, pieprz

Kotlety jajeczne

1. Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy.

2. 4 jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i siekamy lub ścieramy na tarce. Mieszamy z bułką i zieleniną. Wsypujemy siemię, słonecznik i otręby. Wbijamy jajko. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kotlety.

3. Płatki owsiane mieszamy z zarodkami. Kotlety obtaczamy w mieszance i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.  Świetnie smakują z ryżem i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...