Burak zawiera kwas foliowy, mangan, miedź, żelazo, potas, błonnik i magnez. Jest również bogaty w przeciwutleniacze, oraz posiada właściwości przeciwzapalne. Może stanowić dodatek do sałatek, surówek lub zup. W tym przepisie używam świeżych czerwonych buraków, chociaż jeśli nie mamy czasu, możemy użyć ugotowanych buraków, kupionych w sklepie.
Składniki
(dla 3 osób):
1. Przygotowujemy sos: wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.
2.
Umyte rodzynki namaczamy w zimnej wodzie.
3. Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy, kroimy w słupki. Ananasa odsączamy i kroimy w kostkę, jabłko obieramy, kroimy w słupki i skrapiamy sokiem z cytryny.
4. Składniki sałatki łączymy, polewamy sosem i lekko schładzamy. Dekorujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz