środa, 25 listopada 2020

Sałatka buraczana z ananasem

Burak zawiera kwas foliowy, mangan, miedź, żelazo, potas, błonnik i magnez. Jest również bogaty w przeciwutleniacze, oraz posiada właściwości przeciwzapalne. Może stanowić dodatek do sałatek, surówek lub zup.  W tym przepisie używam świeżych czerwonych buraków, chociaż jeśli nie mamy czasu, możemy użyć ugotowanych buraków, kupionych w sklepie.

Składniki (dla 3 osób):  

buraki - 3 szt.
ananas z puszki - 4 krążki
jabłko - 1 szt.
sok z cytryny
rodzynki - 2 łyżki
 
Sos:
majonez - 2 łyżki
śmietana - 2 łyżki
musztarda - 1 łyżeczka
suszony tymianek - 1/2 łyżeczki
estragon - 1/2 łyżeczki
cukier, sól i pieprz do smaku 
natka pietruszki do dekoracji
Sałatka buraczana z ananasem

1. Przygotowujemy sos: wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.

2. Umyte rodzynki namaczamy w zimnej wodzie.

3. Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy, kroimy w słupki.  Ananasa odsączamy i kroimy w kostkę, jabłko obieramy, kroimy w słupki i skrapiamy sokiem z cytryny.

 4. Składniki sałatki łączymy, polewamy sosem i lekko schładzamy. Dekorujemy natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...