czwartek, 26 listopada 2020

Klopsy drobiowe z żurawiną

 Tradycyjne mielone w nieco zmienionym wydaniu.

 Składniki (na 3 porcje):

mielone mięso drobiowe - 500 g
czerstwa bułka - 1 szt.
niesłodzona żurawina - 150g
mleko - 1 szklanka
cebula - 1 szt.
jajko - 1 szt.
mielona słodka papryka - 1 łyżeczka
olej do smażenia
sól, pieprz 
Klopsy drobiowe z żurawiną

1. Bułkę moczymy w mleku. Do mielonego mięsa dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, sól, pieprz oraz mieloną paprykę.

2. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do mięsa i dokładnie wyrabiamy.

3. Niewielkie porcje mięsa rozpłaszczamy i nakładamy na środku żurawinę. Formujemy klopsy i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...