Tradycyjne mielone w nieco zmienionym wydaniu.
Składniki (na 3 porcje):
mielone mięso drobiowe - 500 g
czerstwa bułka - 1 szt.
niesłodzona żurawina - 150g
mleko - 1 szklanka
cebula - 1 szt.
jajko - 1 szt.
mielona słodka papryka - 1 łyżeczka
olej do smażenia
sól, pieprz
1. Bułkę moczymy w mleku. Do mielonego mięsa dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, sól, pieprz oraz mieloną paprykę.
2. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do mięsa i dokładnie wyrabiamy.
3. Niewielkie porcje mięsa rozpłaszczamy i nakładamy na środku żurawinę. Formujemy klopsy i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz