Składniki (dla 3-4 osób)
Filet z kurczaka - 1 szt.
Cebula - 2 szt.
Pomidorki koktajlowe - 10 szt.
Czosnek - 3 ząbki
Sok jabłkowy - 350 ml
Zioła dalmatyńskie - 2 łyżki
Mąka żytnia - do posypania
Oliwa - 2 łyżki
Sól, pieprz
1. Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C.
2. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Posypujemy solą i pieprzem oraz mąką żytnią.
3. Na rozgrzanej oliwie obsmażamy kurczaka z każdej strony na złoty kolor.
4. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego.
5. Cebule kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy. Pomidorki dzielimy na pół. Wszystkie składniki dodajemy do kurczaka. Posypujemy ziołami dalmatyńskimi. Zalewamy całość sokiem jabłkowym i wstawiamy do piekarnika.
6. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy, aż ilość płynu zredukuje się i powstanie sos.
7. Gotowe danie podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz