środa, 25 listopada 2020

Kurczak w ziołach dalmatyńskich

 Składniki (dla 3-4 osób)

Filet z kurczaka - 1 szt.

Cebula - 2 szt.

Pomidorki koktajlowe - 10 szt.

Czosnek - 3 ząbki

Sok jabłkowy - 350 ml

Zioła dalmatyńskie - 2 łyżki

Mąka żytnia - do posypania

Oliwa - 2 łyżki

Sól, pieprz

Kurczak w ziołach dalmatyńskich

1.  Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. 

2. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Posypujemy solą i pieprzem oraz mąką żytnią.

3. Na rozgrzanej oliwie obsmażamy kurczaka z każdej strony na złoty kolor.

4. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego.

5. Cebule kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy. Pomidorki dzielimy na pół. Wszystkie składniki dodajemy do kurczaka. Posypujemy ziołami dalmatyńskimi. Zalewamy całość sokiem jabłkowym i wstawiamy do piekarnika.

6. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy, aż ilość płynu zredukuje się i powstanie sos.

7. Gotowe danie podajemy z ugotowanymi ziemniakami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...