czwartek, 12 listopada 2020

Orkisz z kotlecikami mielonymi

Orkisz jest odmianą pszenicy, ma delikatny smak i jest lekkostrawny. Zawiera dużo więcej cennych składników i minerałów niż pszenica, bogaty jest w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne: żelazo, potas, wapń i cynk. Warto wprowadzić go do jadłospisu.

 

 Składniki (na 3 porcje):

kasza orkiszowa - 2 saszetki

bulion - 1 litr

mięso mielone - 0,5 kg

cebula - 1 szt.

jajko - 1 szt.

sól, pieprz

bułka tarta - do obtoczenia

mix sałat - 1 op.

olej do smażenia

Orkisz z kotlecikami mielonymi

1. Kaszę orkiszową gotujemy w bulionie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

2. Cebulę obieramy, siekamy i dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Z mięsa formujemy niewielkie kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

4. Podajemy z kaszą orkiszową i mixem sałat.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...