Orkisz jest odmianą pszenicy, ma delikatny smak i
jest lekkostrawny. Zawiera dużo więcej cennych składników i minerałów niż pszenica, bogaty jest w białko, nienasycone
kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne: żelazo,
potas, wapń i cynk. Warto wprowadzić go do jadłospisu.
Składniki (na 3 porcje):
kasza orkiszowa - 2 saszetki
bulion - 1 litr
mięso mielone - 0,5 kg
cebula - 1 szt.
jajko - 1 szt.
sól, pieprz
bułka tarta - do obtoczenia
mix sałat - 1 op.
olej do smażenia
1. Kaszę orkiszową gotujemy w bulionie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
2. Cebulę obieramy, siekamy i dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Z mięsa formujemy niewielkie kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
4. Podajemy z kaszą orkiszową i mixem sałat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz