czwartek, 26 listopada 2020

Deser norweski z jabłkami

Deser dla amatorów jabłek i bitej śmietany.

 Składniki (na 3 porcje):

herbatniki - 1 duże opakowanie
jabłka - 1 kg
cukier - 3/4 szklanki
cynamon - 1 łyżeczka
śmietanka 30% - 1 kubeczek
cukier puder - 2 łyżki 
Deser norweski z jabłkami

1. Herbatniki drobno kruszymy.

2. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na drobne kawałki. Rozgotowujemy z cukrem i cynamonem.

3. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem (niewielką ilość odkładamy do dekoracji).

4. Do pucharków nakładamy kolejno: herbatniki, jabłka, śmietanę aż do wyczerpania składników. Ozdabiamy bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...