czwartek, 12 listopada 2020

Parówki w cieście francuskim

Taka przekąska będzie także świetnie smakować na rodzinnych spotkaniach.  Przepis  nie wymaga dużo czasu i umiejętności. Wystarczy użyć dobrej jakości ciasta francuskiego zawierającego w składzie masło o wysokiej zawartości tłuszczu (82%). Parówki lub kiełbaski w cieście francuskim to także dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru wędliny.

Składniki (na 4 porcje):

ciasto francuskie - 1 op.

małe parówki - 9 szt.

jajko - 1 szt.

Parówki w cieście francuskim

1. Parówki obieramy z osłonek, końce nacinamy na krzyż (aby nie pękały).

2. Ciasto francuskie rozmrażamy i kroimy w równe prostokąty.

3. Ciastem owijamy parówki i nacinamy. Smarujemy rozkłóconym jajkiem.

4. Parówki w cieście przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, aż ciasto się zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...