Chakalaka to danie jednogarnkowe pochodzące z kuchni południowoafrykańskiej, zwane także "afrykańskim bigosem" składające się m.in z papryki, marchewki, groszku, pomidorów i aromatycznych przypraw. Można je przygotować jako samodzielne danie lub dodatek do mięs.
Składniki (na 3 porcje):
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
papryczka chili - 1 szt.
curry - 1 łyżka
suszony tymianek - 1 łyżeczka
starty imbir - 1 łyżeczka
marchewka - 2 szt.
czerwona papryka - 1 szt.
krojone pomidory - 1 puszka
zielony groszek - 1 mała puszka
olej do smażenia
sól, pieprz
Ponadto:
filet z kurczaka - 1 szt.
przyprawa do drobiu
bułka tarta do obtoczenia
ryż - 2 woreczki
1. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju.
2. Do garnka dodajemy pokrojoną papryczkę chili bez pestek, curry, imbir i tymianek.
3. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do garnka. Mieszamy i smażymy przez 2-3 min.
4. Dodajemy pokrojoną paprykę i mieszając, smażymy przez 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Wlewamy rozdrobnione pomidory i odsączony groszek. Mieszamy i gotujemy przez 3-4 min.
Przygotowujemy kurczaka i ryż:
1. Filet myjemy i kroimy na kawałki. Posypujemy przyprawą do drobiu.
2. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
3. Ryż przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
4. Kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem i przygotowanymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz