czwartek, 12 listopada 2020

Chakalaka z kurczakiem i ryżem

Chakalaka to danie jednogarnkowe pochodzące z kuchni południowoafrykańskiej, zwane także "afrykańskim bigosem" składające się m.in z papryki, marchewki, groszku, pomidorów i aromatycznych przypraw. Można je przygotować jako samodzielne danie lub dodatek do mięs.

Składniki (na 3 porcje):

cebula - 1 szt.

czosnek - 2 ząbki

papryczka chili - 1 szt.

curry - 1 łyżka

suszony tymianek - 1 łyżeczka

starty imbir - 1 łyżeczka

marchewka - 2 szt.

czerwona papryka - 1 szt.

krojone pomidory - 1 puszka

zielony groszek - 1 mała puszka

olej do smażenia

sól, pieprz

 

Ponadto:

filet z kurczaka - 1 szt.

przyprawa do drobiu

bułka tarta do obtoczenia

ryż - 2 woreczki

Chakalaka z kurczakiem i ryżem
 

1. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju.

2. Do garnka dodajemy pokrojoną papryczkę chili bez pestek, curry, imbir i tymianek.

3. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do garnka. Mieszamy i smażymy przez 2-3 min.

4. Dodajemy pokrojoną paprykę i mieszając, smażymy przez 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem.

5. Wlewamy rozdrobnione pomidory i odsączony groszek. Mieszamy i gotujemy przez 3-4 min.

 

Przygotowujemy kurczaka i ryż:

 

1. Filet myjemy i kroimy na kawałki. Posypujemy przyprawą do drobiu.

2. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

3. Ryż przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

4. Kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem i przygotowanymi warzywami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...