bulion drobiowy - 2,5 litra
imbir - kawałek 5 cm
marchewka - 3 szt.
pietruszka - 1 szt.
seler - 1/2
mały por - 1 szt.
czerwona papryka Palermo - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
cebula - 1 szt.
curry - 1/2 łyżeczki
lubczyk suszony - 1/2 łyżeczki
sól, pieprz
1. Z umytej papryki usuwamy gniazdo nasienne. Z imbiru zeskrobujemy skórkę. Wszystkie warzywa obieramy i myjemy.
2. Bulion drobiowy wlewamy do garnka, dodajemy oczyszczony imbir, marchewki, pietruszkę, seler, por, paprykę, ząbki czosnku oraz cebulę. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości warzyw.
3. Zbieramy szumowiny i wyjmujemy wszystkie składniki. Doprawiamy curry, lubczykiem, solą i pieprzem.
4. Marchewkę oraz paprykę kroimy i ponownie dodajemy do rosołu. Podajemy z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz