środa, 25 listopada 2020

Rosół z imbirem

Imbir dodany do tradycyjnego  rosołu podkreśla jego smak i działa rozgrzewająco.
 
Składniki (dla 3 osób):
 

bulion drobiowy - 2,5 litra

imbir - kawałek 5 cm

marchewka - 3 szt.

pietruszka - 1 szt.

seler - 1/2

mały por - 1 szt.

czerwona papryka Palermo - 1 szt.

czosnek - 2 ząbki

cebula - 1 szt.

curry - 1/2 łyżeczki

lubczyk suszony - 1/2 łyżeczki

sól, pieprz

ugotowany makaron nitki lub domowy

Rosół z imbirem

1. Z umytej papryki usuwamy gniazdo nasienne. Z imbiru zeskrobujemy skórkę. Wszystkie warzywa obieramy i myjemy.

2. Bulion drobiowy wlewamy do garnka, dodajemy oczyszczony imbir, marchewki, pietruszkę, seler, por, paprykę, ząbki czosnku oraz cebulę. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości warzyw.

3. Zbieramy szumowiny i wyjmujemy wszystkie składniki. Doprawiamy curry, lubczykiem,  solą i pieprzem. 

4. Marchewkę oraz paprykę kroimy i ponownie dodajemy do rosołu. Podajemy z makaronem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...