środa, 25 listopada 2020

Placki z kaszy kuskus z warzywami

Smaczne kotlety bez mięsa czyli pomysł na wykorzystanie kaszy kuskus.

 Składniki (dla 3 osób):

 
kasza kuskus - 1 szklanka
czerwona papryka - 1 szt.
mąka pszenna - 3 łyżki
bulion drobiowy - 1 szklanka
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
mała cukinia - 1 szt.
ser żółty - 50 g
jajka - 2 szt.
olej
suszona natka pietruszki - 1 łyżka
Zioła Magdaleny - 1  łyżeczka
sól, pieprz
Placki z kaszy kuskus z warzywami

1. Cukinię dokładnie myjemy, suszymy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i siekamy w drobną kostkę.

2. Kuskus zalewamy 1 szklanką  gorącego bulionu i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Dodajemy rozdrobnione warzywa, natkę pietruszki oraz starty żółty ser. Dokładnie mieszamy. Dokładamy 2 jajka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami Magdaleny.

3. Z przygotowanej masy na rozgrzanym oleju formujemy placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor, osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...