piątek, 27 listopada 2020

Kotlety z czerwonej fasoli i ciecierzycy

Kotlety z czerwonej fasoli z puszki i ciecierzycy to dobre rozwiązanie dla zapracowanych. Takie kotlety przygotowuje się szybko i są przepyszne. Bezmięsne kotlety zasmakują każdemu.  

Składniki (dla 3 osób):

ciecierzyca - 1 puszka
czerwona fasola - 1 puszka
pieczarki - 50 g
musztarda - 1 łyżka
ketchup - 1 łyżka
majonez - 1 łyżka
czosnek - 2 ząbki
ser żółty - 50 g
sos sojowy - 1 łyżka
jajko - 1szt.
mąka pszenna lub ryżowa - 3 łyżki
sól, pieprz
olej do smażenia
Kotlety z czerwonej fasoli i ciecierzycy

1. Czerwoną fasolę i ciecierzycę dokładnie osączamy. Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy. Fasolę, cieciorkę i pieczarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C w celu odparowania płynów.

2. Zawartość blaszki wkładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, starty żółty ser, majonez, ketchup, musztardę, sól i pieprz oraz 2 łyżki mąki.

3. Całość miksujemy aż do rozdrobnienia składników. Dodajemy jajko i jeszcze krótko mieszamy.

4. Niewielkie porcje masy obtaczamy w mące i nakładamy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...