czwartek, 26 listopada 2020

Zupa "Chłopski Garnek"

 Składniki (dla 3 osób):

cebula - 1 szt.

boczek parzony - 150g

kiełbasa wiejska - 300 g

bulion drobiowy - 1,5 litra

ziemniaki - 4 szt.

czerwona papryka - 1 szt. 

passata pomidorowa - 1/2 szklanki

olej - 2 łyżki

majeranek - 1 łyżeczka

ostra papryka - 1/2 łyżeczki

sól, pieprz

Zupa "Chłopski Garnek"

1.  Do garnka wlewamy olej.  Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek i kiełbasę drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazdo nasienne i drobno kroimy. Olej rozgrzewamy, wsypujemy warzywa oraz boczek i kiełbasę. Chwilę razem smażymy aż boczek się zrumieni.

2. Wlewamy bulion i gotujemy aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). Wlewamy passatę i doprawiamy. Gotujemy jeszcze przez 3 minuty.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...