Nieco inny pomysł na kotlety z mięsa mielonego.
Składniki (na 3 porcje):
mięso mielone drobiowe - 0,5 kg
jajko - 1 szt.
bułka tarta - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
sól, pieprz
przyprawa do drobiu
fasolka szparagowa (świeża lub mrożona) - 20 dag
olej do smażenia
mąka - 1-2 łyżki
1. Fasolę płuczemy i gotujemy na półtwardo. Osączamy i studzimy.
2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z mięsem, dodajemy jajko i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. Dokładnie wyrabiamy. Masę dzielimy na niewielkie części. Z każdej formujemy placek, układamy na niej fasolkę i zlepiamy na kształt palucha.
3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Obsmażamy paluchy na rumiano. Przekładamy do garnka, zalewamy 1 szklanką wody. Dusimy na małym ogniu ok. 30 min. Sos doprawiamy i zagęszczamy mąką. Gotujemy jeszcze kilka minut.
4. Podajemy z ugotowaną fasolką i kopytkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz