środa, 11 listopada 2020

Mięsne paluchy z fasolką

Nieco inny pomysł na kotlety z mięsa mielonego.

 

Składniki (na 3 porcje):

mięso mielone drobiowe - 0,5 kg

jajko - 1 szt.

bułka tarta - 2 łyżki

cebula - 1 szt.

sól, pieprz

przyprawa do drobiu

fasolka szparagowa (świeża lub mrożona) - 20 dag

olej do smażenia

mąka - 1-2 łyżki

Mięsne paluchy z fasolką

1. Fasolę płuczemy i gotujemy na półtwardo. Osączamy i studzimy.

2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z mięsem, dodajemy jajko i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. Dokładnie wyrabiamy. Masę dzielimy na niewielkie części. Z każdej formujemy placek, układamy na niej fasolkę i zlepiamy na kształt palucha.

3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Obsmażamy paluchy na rumiano. Przekładamy do garnka, zalewamy 1 szklanką wody. Dusimy na małym ogniu ok. 30 min. Sos doprawiamy i zagęszczamy mąką. Gotujemy jeszcze kilka minut.

4. Podajemy z ugotowaną fasolką i kopytkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...