piątek, 27 listopada 2020

Krem z brokułów

Krem z brokułów to prosta zupa warzywna lubiana także przez dzieci.

Składniki (dla 3 osób):

mały brokuł - 1 szt.
pomidor - 1 szt.
ziemniaki - 5 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
masło - 3 łyżki
gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
śmietana 30% - 50 g
ser żółty - 50 g
bulion drobiowy - 1 litr
sól, pieprz
Krem z brokułów

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem smażymy. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.

2. Brokuł płuczemy i dzielimy na różyczki. Dodajemy do gotującej się zupy. Gotujemy ok. 15 minut aż składniki będą miękkie.

3. Zupę blendujemy, ponownie doprowadzamy do wrzenia i łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

4. Pomidor sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Podsmażamy na pozostałym maśle. Dodajemy do zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...