Krem z brokułów to prosta zupa warzywna lubiana także przez dzieci.
Składniki (dla 3 osób):
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem smażymy. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
2. Brokuł płuczemy i dzielimy na różyczki. Dodajemy do gotującej się zupy. Gotujemy ok. 15 minut aż składniki będą miękkie.
3. Zupę blendujemy, ponownie doprowadzamy do wrzenia i łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4. Pomidor sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Podsmażamy na pozostałym maśle. Dodajemy do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz