wtorek, 24 listopada 2020

Gniazdka z ciasta francuskiego

Proste i szybkie przekąski na przyjęcie lub kolację.

 

 Składniki (na 6 szt.):

parówki - 6 szt.

ciasto francuskie - 1 op.

ser żółty - 200 g

szczypiorek - 1 pęczek

marchewka - 1 szt.

Gniazdka z ciasta francuskiego

1. Marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości.

2. Ciasto francuskie rozwijamy i szklanką wycinamy krążki.

3. Z parówek zdejmujemy osłonki i nacinamy co 1 cm. Zwijamy w obręcz.

4. Każdą obręcz układamy na krążkach z ciasta. Brzegi krążków zawijamy do wewnątrz, aby powstały "gniazdka".

5. Na środki krążków układamy starty żółty ser.

6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 20 minut.

7. Marchewkę kroimy w plasterki i wycinamy z nich kształty.

8. Upieczone gniazdka wyjmujemy z piekarnika, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i ozdabiamy marchewką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...