czwartek, 26 listopada 2020

Zupa brokułowa z serem żółtym

Bardzo prosta i pyszna zupa brokułowa gotowana na bulionie drobiowym.Taką zupę można też zmiksować na krem i podać np. z grzankami

 Składniki (dla 3 osób):

bulion drobiowy - 1,5 litra

brokuł - 1 szt.

ziemniaki - 3 szt.

cebula - 1 szt.

czerwona papryka - 1 szt.

czosnek - 1 szt.

masło - 2 łyżki

kmin rzymski - 1 łyżeczka

mąka - 2 łyżki

śmietana 18% - 100 ml

sól, pieprz

ser żółty - 10 dag

Zupa brokułowa z serem żółtym

1. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Czosnek przeciskamy przez praskę.

2. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim wszystkie przygotowane warzywa, dodajemy czosnek. Wlewamy bulion i gotujemy, aż warzywa będą miękkie (ok. 15 min). Doprawiamy solą, pieprzem oraz kuminem.

3. Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy do zupy. Mieszamy. Gotową zupę ścieramy startym serem żółtym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...