Składniki
(dla 3 osób):
bulion drobiowy - 1,5 litra
brokuł - 1 szt.
ziemniaki - 3 szt.
cebula - 1 szt.
czerwona papryka - 1 szt.
czosnek - 1 szt.
masło - 2 łyżki
kmin rzymski - 1 łyżeczka
mąka - 2 łyżki
śmietana 18% - 100 ml
sól, pieprz
ser żółty - 10 dag
1. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Czosnek przeciskamy przez praskę.
2. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim wszystkie przygotowane warzywa, dodajemy czosnek. Wlewamy bulion i gotujemy, aż warzywa będą miękkie (ok. 15 min). Doprawiamy solą, pieprzem oraz kuminem.
3. Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy do zupy. Mieszamy. Gotową zupę ścieramy startym serem żółtym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz