Świetny na drugie śniadanie jak i na podwieczorek, polecam!
Składniki (na 3 porcje):
Serek mascarpone - 250 g
Napój mleczny o smaku kokosowym - 250 g
Żelatyna - 1 łyżeczka
Mleko - 25 ml
Dodatkowo:
Herbatniki kakaowe - kilka sztuk
Borówki - ilość według uznania
Galaretka przezroczysta - 1 opakowanie
1. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia.
2 . Herbatniki rozgniatamy i wsypujemy na dno pucharków.
3. Żelatynę zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy, cały czas mieszając i nie dopuszczając do zagotowania. Studzimy.
4. W wysokim naczyniu umieszczamy serek mascarpone. Dolewamy napój kokosowy i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy żelatynę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Masę przekładamy do pucharków na warstwę herbatnikową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
5. Po tym czasie rozlewamy do pucharków połowę tężejącej galaretki i ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, na wierzchu układamy borówki, zalewamy pozostałą częścią galaretki. Ponownie chłodzimy w lodówce.
Moja rada: zamiast napoju kokosowego możemy użyć mleka kokosowego zmieszanego z 1 łyżką cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz