środa, 25 listopada 2020

Deser kokosowo-borówkowy

 Świetny na drugie śniadanie jak i na podwieczorek, polecam!

 

 Składniki (na 3 porcje):

Serek mascarpone - 250 g

Napój mleczny o smaku kokosowym - 250 g

Żelatyna - 1 łyżeczka

Mleko - 25 ml


Dodatkowo: 

Herbatniki kakaowe - kilka sztuk

Borówki - ilość według uznania

Galaretka przezroczysta - 1 opakowanie

Deser kokosowo-borówkowy

1. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia.

2 . Herbatniki rozgniatamy i wsypujemy na dno pucharków.

3. Żelatynę zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy, cały czas mieszając i nie dopuszczając do zagotowania. Studzimy.

4. W wysokim naczyniu umieszczamy serek mascarpone. Dolewamy napój kokosowy i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy żelatynę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Masę przekładamy do pucharków na warstwę herbatnikową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

5. Po tym czasie rozlewamy do pucharków połowę tężejącej galaretki i ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, na wierzchu układamy borówki, zalewamy pozostałą częścią galaretki. Ponownie chłodzimy w lodówce.

Moja rada: zamiast napoju kokosowego możemy użyć mleka kokosowego zmieszanego z 1 łyżką cukru pudru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...