piątek, 27 listopada 2020

Sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem, którą chyba wszyscy znają i kochają. Idealnie nadanie się na  przyjęcia, do obiadu, czy na kolację.  Jest łatwa i niedroga w przygotowaniu .

Składniki (dla 3-4 osób):

groszek z kukurydzą - 1 puszka
marchewka - 1 szt.
pietruszka - 1 szt.
por - 1 szt
jajka ugotowane na twardo - 2 szt.
jabłko - 1 szt.
majonez - 3 łyżki
sól, pieprz
Sałatka jarzynowa

1. Marchewkę i pietruszkę  obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kroimy w drobną kostkę.

2. Pora i jabłko obieramy i drobno kroimy. Obrane jajka na twardo rozgniatamy.  Kukurydzę z groszkiem osączamy.

3. Warzywa wkładamy do miski. Mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Ozdabiamy według uznania i wkładamy na 1 godz. do lodówki.

1 komentarz:

  1. nie obieraj warzyw.gotuj w skórkach a potem obieraj zachowasz witaminy cenne uwaga!

    OdpowiedzUsuń

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...