środa, 25 listopada 2020

Faszerowane papryki

Przepis na tę potrawę jest bardzo prosty a zapiekane papryki będą idealne na obiad dla całej rodziny.

 

Składniki (na 4 szt.):

czerwone papryki - 4 szt.
 bulion drobiowy - 100 ml
mielone mięso drobiowe - 300 g
cebula - 1 szt. 
pieczarki - 50 g
ryż - 150 g
suszona natka pietruszki
czosnek - 1 ząbek
olej
sól, pieprz
Faszerowane papryki

1. Papryki dokładnie myjemy, osuszamy i wycinamy gniazda nasienne.

2. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Pieczarki oczyszczamy i siekamy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieczarki. Smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy mięso, mieszamy. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z ryżem.

3. Farszem napełniamy papryki i przykrywamy je wierzchami. Pieczemy w temp. 200 st. C przez 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...