Kolorowy pomysł na imprezę.
Składniki (na 24 szt.):
mięso mielone - 400 g
fix do kotletów mielonych - 1 op.
pomidor - 1 szt.
ogórek wężowy - 1 szt.
groszek z kukurydzą - 1 mała puszka
jajka ugotowane na twardo - 12 szt.
oliwki zielone nadziewane papryką - ok. 10 szt.
por - 1 szt.
majonez - 4 łyżki
natka pietruszki
ziarenka pieprzu
olej do smażenia
bułka tarta
sól, pieprz
1. Mięso mielone wkładamy do miski. Fix przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Mieszamy z mięsem.
2. Formujemy nieduże, okrągłe kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
3. Jajka przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka i układamy na półmisku.
4. Pora myjemy i drobno siekamy. Mieszamy z żółtkami i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Masą napełniamy połówki jajek.
5. Pomidora kroimy w drobne kawałki a ogórka w plasterki.
6. Oliwki kroimy w plasterki.
7. Na połówkach jajek układamy plasterki oliwek (oczy), z natki pietruszki wykonujemy skrzydła, natomiast z kawałków pomidora - dzioby.
8. Na środku półmiska układamy groszek z kukurydzą oraz kotlety. Z plasterków ogórka i ziarenek pieprzu wykonujemy oczy, a z kawałków pomidora - dzioby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz