wtorek, 24 listopada 2020

Jajka faszerowane "Sowy"

Kolorowy pomysł na imprezę.

 

Składniki (na 24 szt.):

mięso mielone - 400 g

fix do kotletów mielonych - 1 op.

pomidor - 1 szt.

ogórek wężowy - 1 szt.

groszek z kukurydzą - 1 mała puszka

jajka ugotowane na twardo - 12 szt.

oliwki zielone nadziewane papryką - ok. 10 szt.

por - 1 szt.

majonez - 4 łyżki

natka pietruszki

ziarenka pieprzu

olej do smażenia

bułka tarta

sól, pieprz

Jajka faszerowane "Sowy"

1. Mięso mielone wkładamy do miski. Fix przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Mieszamy z mięsem.

2. Formujemy nieduże, okrągłe kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

3. Jajka przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka i układamy na półmisku.

4. Pora myjemy i drobno siekamy. Mieszamy z żółtkami i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Masą napełniamy połówki jajek.

5. Pomidora kroimy w drobne kawałki a ogórka w plasterki.

6. Oliwki kroimy w plasterki.

7. Na połówkach jajek układamy plasterki oliwek (oczy), z natki pietruszki wykonujemy skrzydła, natomiast z kawałków pomidora - dzioby.

8. Na środku półmiska układamy groszek z kukurydzą oraz kotlety. Z plasterków ogórka i ziarenek pieprzu wykonujemy oczy, a z kawałków pomidora - dzioby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...