Pomysł na zabawne przekąski.
Składniki:
Pająki na jajkach faszerowanych
jajka ugotowane na twardo - 6 szt.
mały por - 1 szt.
majonez - 3 łyżki
czarne oliwki - 1 mały słoiczek
sól, pieprz
Dynie:
mandarynki - 3 szt.
ogórek szklarniowy - 1 kawałek
1. Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek, przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka. Pora oczyszczamy i drobno kroimy.
2. W misce łączymy pokrojonego pora i rozgniecione żółtka. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
3. Z oliwek odcinamy końcówki (to będą korpusy pająków). Resztę kroimy w półplasterki (na nóżki).
4. Połówki jajek układamy na talerzu, napełniamy farszem. Na każdym układamy pajączki z oliwek.
5. Mandarynki obieramy. Z ogórka wykrawamy łodygi. Wciskamy do otworów w owocach, tworząc "dynie".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz