Szybkie danie w stylu azjatyckim z makaronem i krewetkami, z sosem o
słodko-czosnkowym aromacie z orzechową nutą.
Składniki (na 3 porcje):
makaron japoński nitki - 250 g
krewetki koktajlowe - 250 g
limonka - 1 szt.
papryczka chilli - 1 szt.
cebula - 1 szt.
orzeszki ziemne - 100 g
czosnek - 1 ząbek
starty imbir - 1 łyżeczka
sos sojowy - 1 łyżka
sos chilli słodko - pikantny - 1 łyżeczka
olej do smażenia
1. Krewetki podsmażamy.
2. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
3. Czosnek, imbir, orzeszki ziemne miksujemy razem a następnie mieszamy z sosem sojowym i sosem chilli.
4. Pokrojoną cebulę i papryczkę podsmażamy i odkładamy na talerz.
5. Smażymy ugotowany makaron i polewamy go gotowym sosem z orzeszków, dodajemy krewetki.
6. Całość skrapiamy z sokiem z limonki.
7.Gotowe danie dekorujemy smażoną cebulą i papryczką chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz