wtorek, 24 listopada 2020

Makaron smażony z krewetkami

Szybkie danie w stylu azjatyckim z makaronem i krewetkami, z sosem o słodko-czosnkowym aromacie z orzechową nutą.

 

 Składniki (na 3 porcje):

makaron japoński nitki - 250 g

krewetki koktajlowe - 250 g

limonka - 1 szt.

papryczka chilli - 1 szt.

cebula - 1 szt.

orzeszki ziemne - 100 g

czosnek - 1 ząbek

starty imbir - 1 łyżeczka

sos sojowy - 1 łyżka

sos chilli słodko - pikantny - 1 łyżeczka

olej do smażenia

Makaron smażony z krewetkami

1. Krewetki podsmażamy.

2. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

3. Czosnek, imbir, orzeszki ziemne miksujemy razem a następnie mieszamy z sosem sojowym i sosem chilli.

4. Pokrojoną cebulę i papryczkę podsmażamy i odkładamy na talerz.

5. Smażymy ugotowany makaron i polewamy go gotowym sosem z orzeszków, dodajemy krewetki.

6. Całość skrapiamy z sokiem z limonki.

7.Gotowe danie dekorujemy smażoną cebulą i papryczką chilli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...