środa, 25 listopada 2020

Deser Pana Kota z truskawkami

Prosty w przygotowaniu włoski z galaretką i owocami . 

 

 Składniki (na 4-5 porcji)

Panna Cotta:

Śmietana 30% - 350 ml

Mleko 3,2% - 150 ml

Cukier z wanilią - 3 łyżki

Żelatyna - 4 płaskie łyżeczki

Mus truskawkowy:

Truskawki - 600 g

Galaretka truskawkowa - 1 op.

Dodatkowo:

Śmietana 30% - 150 ml

Jogurt truskawkowy - 1 mały kubeczek

Cukier puder - 3 łyżeczki

Owoce do dekoracji 

Deser Pana Kota z truskawkami
 

1. Panna Cotta: śmietanę i mleko wlać do garnuszka, dodać cukier z wanilią. Całość podgrzać, cały czas mieszając. W 2 łyżkach wrzącej wody rozpuścić żelatynę i dodać do mleka. Dokładnie wymieszać. Studzimy i przelewamy do pucharków lub szklanek. Wstawiamy do lodówki pod skosem do stężenia.

2. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy jogurt. Dokładnie mieszamy i wykładamy na pannę cottę.

3. Galaretkę przegotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

4. Truskawki myjemy i miksujemy na mus. Mieszamy z wystudzoną galaretką.

5. Galaretkę z truskawkami wykładamy na wierzch deseru. Dekorujemy owocami i bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...