Prosty w przygotowaniu włoski z galaretką i owocami .
Składniki (na 4-5 porcji)
Panna Cotta:
Śmietana 30% - 350 ml
Mleko 3,2% - 150 ml
Cukier z wanilią - 3 łyżki
Żelatyna - 4 płaskie łyżeczki
Mus truskawkowy:
Truskawki - 600 g
Galaretka truskawkowa - 1 op.
Dodatkowo:
Śmietana 30% - 150 ml
Jogurt truskawkowy - 1 mały kubeczek
Cukier puder - 3 łyżeczki
Owoce do dekoracji
1. Panna Cotta: śmietanę i mleko wlać do garnuszka, dodać cukier z wanilią. Całość podgrzać, cały czas mieszając. W 2 łyżkach wrzącej wody rozpuścić żelatynę i dodać do mleka. Dokładnie wymieszać. Studzimy i przelewamy do pucharków lub szklanek. Wstawiamy do lodówki pod skosem do stężenia.
2. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy jogurt. Dokładnie mieszamy i wykładamy na pannę cottę.
3. Galaretkę przegotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
4. Truskawki myjemy i miksujemy na mus. Mieszamy z wystudzoną galaretką.
5. Galaretkę z truskawkami wykładamy na wierzch deseru. Dekorujemy owocami i bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz