Tempura to sposób smażenia kawałków mięsa, warzyw lub owoców morza w chrupiącej otoczce na głębokim tłuszczu. Niezwykle popularna w Japonii, lecz przywędrowała do tego kraju z Portugalii. Przepis na panierkę składa się z lodowatej wody, mąki pszennej i żółtka jaja Można go jednak modyfikować, dodając wodę gazowaną, sodę oczyszczoną, skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną. Na rynku dostępna jest także gotowa panierka do tempury.
Składniki (na 3 porcje):
1. Filet z kurczaka myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut.
2. Kawałki kurczaka obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i w panierce do tempury.
3. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z ryżem lub frytkami oraz ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz