czwartek, 26 listopada 2020

Kurczak w tempurze

Tempura to sposób smażenia kawałków mięsa, warzyw lub owoców morza w chrupiącej otoczce na głębokim tłuszczu. Niezwykle popularna w Japonii, lecz przywędrowała do tego kraju z Portugalii. Przepis na panierkę składa się z lodowatej wody, mąki pszennej i żółtka jaja Można go jednak modyfikować, dodając wodę gazowaną, sodę oczyszczoną, skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną. Na rynku dostępna jest także gotowa panierka do tempury.

 Składniki (na 3 porcje):

filet z kurczaka - 1 szt.
panierka do tempury - 100 g
jajka - 2 szt.
mąka - 3 łyżki
sól, pieprz 
olej do smażenia
Kurczak w tempurze

1. Filet z kurczaka myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut.

2. Kawałki kurczaka obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i w panierce do tempury.

3. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z ryżem lub frytkami oraz ulubioną surówką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...