czwartek, 26 listopada 2020

Tort z owocami

 Przepis na słodką przekąskę do kawy z dużą ilością owoców.

 Składniki:

blaty do tortu - 1 op.

śmietana 30% - 1 kubeczek

cukier puder - 3 łyżki

serek mascarpone - 30 dag

żelatyna - 1 łyżka

truskawki - 12 szt.

owoce kiwi - 3 szt.

maliny - kilka szt.

borówki amerykańskie - kilka szt.

nektarynka - 1 szt.

porzeczki - kilka szt.

Tort z owocami

1.  Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i odstawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.  Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy. Śmietanę z żelatyną dodajemy do reszty ubitej kremówki. Masę śmietanową łączymy z serkiem mascarpone i chwilę razem miksujemy.

2. Truskawki myjemy i kroimy na połówki. Kiwi obieramy i kroimy w półplasterki. Nektarynkę obieramy i kroimy na kawałki.

3. Jeden blat smarujemy kremem i przykrywamy drugim blatem. Na wierzchu układamy owoce według uznania. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.  

Tort z owocami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...