Przepis na słodką przekąskę do kawy z dużą ilością owoców.
Składniki:
blaty do tortu - 1 op.
śmietana 30% - 1 kubeczek
cukier puder - 3 łyżki
serek mascarpone - 30 dag
żelatyna - 1 łyżka
truskawki - 12 szt.
owoce kiwi - 3 szt.
maliny - kilka szt.
borówki amerykańskie - kilka szt.
nektarynka - 1 szt.
1. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i odstawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy. Śmietanę z żelatyną dodajemy do reszty ubitej kremówki. Masę śmietanową łączymy z serkiem mascarpone i chwilę razem miksujemy.
2. Truskawki myjemy i kroimy na połówki. Kiwi obieramy i kroimy w półplasterki. Nektarynkę obieramy i kroimy na kawałki.
3. Jeden blat smarujemy kremem i przykrywamy drugim blatem. Na wierzchu układamy owoce według uznania. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz