Mocno kokosowy sernik z pralinkami Rafaello. Polecam do kawy czy herbaty.
Składniki:
Spód:
Herbatniki kokosowe - 100 g
Masa kokosowa:
Serek mascarpone - 250 g
Cukier puder - ok. 220 g
Napój mleczny o smaku kokosowym (np. Bakoma) - 1/2 szklanki
Twaróg sernikowy - 250 g
Biała czekolada - 200 g
Żelatyna spożywcza - 3 łyżki
Cukier z kokosem - 1 opakowanie
Dekoracja:
Wiórki kokosowe
Pralinki kokosowe (np. Rafaello) - 1 opakowanie
Spód:
Herbatniki układamy na dnie tortownicy o średnicy 25 cm.
Masa
kokosowa:
1. Serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i cukrem kokosowym do podwojenia objętości (ok. 3 min). Dodajemy twaróg oraz napój kokosowy, miksujemy do połączenia się składników.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i stopniowo dodajemy do niej otrzymany wcześniej kokosowy krem, nie przerywając mieszania. W ten sposób dodajemy ok. 5 łyżek. Łączymy z resztą białego kremu. Całość krótko mieszamy.
3. Żelatynę moczymy przez ok. 10 minut w 3 łyżkach ciepłej wody, następnie dodajemy ok. 50 ml gorącej wody. Mieszamy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
4. Do żelatyny dodajemy po łyżce białej masy (ok. 5 łyżek), bez przerwy mieszając. Łączymy z resztą kokosowego kremu.
5. Otrzymaną masę wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.
Dekoracja
Po całkowitym stężeniu deseru, zdejmujemy z niego obręcz, posypujemy wiórkami kokosowymi. Na wierzchu układamy pralinki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz