środa, 25 listopada 2020

Sernik Rafaello

Mocno kokosowy sernik z pralinkami Rafaello. Polecam do kawy czy herbaty.

 

 Składniki:

Spód:

Herbatniki kokosowe - 100 g

 

Masa kokosowa:

Serek mascarpone - 250 g

Cukier puder - ok. 220 g

Napój mleczny o smaku kokosowym (np. Bakoma) - 1/2 szklanki

Twaróg sernikowy - 250 g

Biała czekolada - 200 g

Żelatyna spożywcza - 3 łyżki

Cukier z kokosem - 1 opakowanie

 

Dekoracja: 

Wiórki kokosowe

Pralinki kokosowe (np. Rafaello) - 1 opakowanie

Sernik Rafaello

Spód:

Herbatniki układamy na dnie tortownicy o średnicy 25 cm.


Masa kokosowa:

1. Serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i cukrem kokosowym do podwojenia objętości (ok. 3 min).  Dodajemy twaróg oraz napój kokosowy, miksujemy do połączenia się składników.

2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i stopniowo dodajemy do niej otrzymany wcześniej kokosowy krem, nie przerywając mieszania. W ten sposób dodajemy ok. 5 łyżek. Łączymy z resztą białego kremu. Całość krótko mieszamy.

3. Żelatynę moczymy przez ok. 10 minut w 3 łyżkach ciepłej wody, następnie dodajemy ok. 50 ml gorącej wody. Mieszamy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

4. Do żelatyny dodajemy po łyżce białej masy (ok. 5 łyżek), bez przerwy mieszając. Łączymy z resztą kokosowego kremu.

5. Otrzymaną masę wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.


Dekoracja

Po całkowitym stężeniu deseru, zdejmujemy z niego obręcz, posypujemy wiórkami kokosowymi. Na wierzchu układamy pralinki. 

Sernik Rafaello

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...