Panierka z płatków osianych jest zdrowsza niż ta z tartej bułki, a poza tym jest przyjemnie chrupiąca.
Składniki (na 3 osoby):
Mięso mielone - 0,5 kg
Cebula - 1 szt.
Płatki owsiane - 1 szklanka
Jajko - 1 szt.
Bułka tarta - 3 łyżki
Sól, pieprz
Olej do smażenia - 2 łyżki
1. Cebulę drobno siekamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną cebulę, jajko i bułkę tartą. Wyrabiamy do połączenia składników, doprawiamy solą i pieprzem.
2. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w płatkach owsianych. Smażymy na oleju z obu stron na rumiano.
3. Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz