wtorek, 24 listopada 2020

Domowe czekoladki

Zamiast kupować gotowe pralinki, możemy przygotować je w domu i zrobić bliskim słodką niespodziankę:)

 

Składniki (na ok. 15 szt.):

tabliczka gorzkiej czekolady - 100 g

tabliczka białej czekolady - 100 g

suszona żurawina -  20 g

silikonowa foremka do lodu lub pralinek

Domowe czekoladki

1. Połowę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, uważając by się nie zagotowała.

2. Małą łyżeczką rozlewamy czekoladę do każdego wgłębienia foremki. Na wierzchu kładziemy po 1 sztuce suszonej żurawiny.

3. Całą tabliczkę białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozlewamy do otworów foremki (na ciemną warstwę).

4. Rozpuszczamy drugą połowę gorzkiej czekolady i dolewamy do wgłębień.

5. Wyrównujemy powierzchnię, aby czekolada dokładnie wypełniła wgłębienia.

6. Chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...