Zamiast kupować gotowe pralinki, możemy przygotować je w domu i zrobić bliskim słodką niespodziankę:)
Składniki (na ok. 15 szt.):
tabliczka gorzkiej czekolady - 100 g
tabliczka białej czekolady - 100 g
suszona żurawina - 20 g
silikonowa foremka do lodu lub pralinek
1. Połowę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, uważając by się nie zagotowała.
2. Małą łyżeczką rozlewamy czekoladę do każdego wgłębienia foremki. Na wierzchu kładziemy po 1 sztuce suszonej żurawiny.
3. Całą tabliczkę białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozlewamy do otworów foremki (na ciemną warstwę).
4. Rozpuszczamy drugą połowę gorzkiej czekolady i dolewamy do wgłębień.
5. Wyrównujemy powierzchnię, aby czekolada dokładnie wypełniła wgłębienia.
6. Chłodzimy w lodówce przez 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz