Tradycyjna sałatka jarzynowa w wiosennym wydaniu.
Składniki:
marchewka - 2 szt.
jabłko - 1 szt.
kukurydza - 1 puszka
por (biała część) - 1 szt.
ogórek konserwowy - 2 szt.
czarne oliwki - kilka sztuk.
majonez - 1 mały słoik
natka pietruszki do dekoracji
sól, pieprz
1. Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i kroimy w kostkę.
2. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, pora oczyszczamy i kroimy w piórka. Ogórki drobno siekamy. Kukurydzę osączamy (kilka ziaren odkładamy do dekoracji).
3. Wszystkie składniki mieszamy i łączymy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Wygładzamy wierzch i z oliwek, kukurydzy oraz natki pietruszki wykonujemy kwiaty. Sałatkę schładzamy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz