środa, 11 listopada 2020

Krupnik

Krupnik to jedna z popularniejszych polskich zup na wywarze jarzynowym lub mięsnym z kaszą jęczmienną lub ryżem, Można dodać do niej grzyby suszone. 


 Składniki (na 4 porcje):

bulion - 1 litr

kasza jęczmienna - 7 łyżek

cebula - 1 szt.

ziemniaki - 2 szt.

warzywa (marchew, seler, por) - 200 g

masło - 1 łyżka

posiekana natka pietruszki lub koperek - 1 łyżka

ziele angielskie - 2 szt.

liść laurowy - 2 szt.

sól, pieprz

Krupnik

1. Bulion zagotowujemy, dodajemy kaszę, ziele angielskie, liść laurowy, obraną i pokrojoną cebulę. Gotujemy ok. 15 min.

2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

3. Marchew i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

4. Por myjemy, kroimy w talarki, podsmażamy na maśle. Warzywa i ziemniaki dodajemy do gotującego się bulionu.

5. Gotujemy 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem.

6. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...