Krupnik to jedna z popularniejszych polskich zup na wywarze jarzynowym lub mięsnym z kaszą jęczmienną lub ryżem, Można dodać do niej grzyby suszone.
Składniki (na 4 porcje):
bulion - 1 litr
kasza jęczmienna - 7 łyżek
cebula - 1 szt.
ziemniaki - 2 szt.
warzywa (marchew, seler, por) - 200 g
masło - 1 łyżka
posiekana natka pietruszki lub koperek - 1 łyżka
ziele angielskie - 2 szt.
liść laurowy - 2 szt.
sól, pieprz
1. Bulion zagotowujemy, dodajemy kaszę, ziele angielskie, liść laurowy, obraną i pokrojoną cebulę. Gotujemy ok. 15 min.
2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
3. Marchew i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
4. Por myjemy, kroimy w talarki, podsmażamy na maśle. Warzywa i ziemniaki dodajemy do gotującego się bulionu.
5. Gotujemy 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
6. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz