Szybki i prosty pomysł na podwieczorek.
Składniki (dla 4 osób):
1. Ciasto francuskie rozmrażamy do temperatury pokojowej.
2. Pora oczyszczamy i drobno kroimy. Szynkę lub wędlinę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy kukurydzę. Serek rozdrabniamy i dodajemy do zawartości patelni. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Płat ciasta kroimy na kwadraty 8x8 cm. Krawędzie smarujemy rozkłóconym jajkiem. Na środek każdego kwadratu nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy w trójkąty.
4. Trójkąty układamy na blasze wyłożonym papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy pestkami słonecznika. Pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 18 st.C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz