piątek, 27 listopada 2020

Francuskie trójkąty z nadzieniem

Szybki i prosty pomysł na podwieczorek.

 Składniki (dla 4 osób):

ciasto francuskie - 1 op.
kukurydza - 1/2 puszki
szynka lub inna wędlina - 20 dag
mały por - 1 szt.
serek topiony - 1 op.
jajko - 1 szt.
pestki słonecznika - 2 łyżki
olej do smażenia
sól, pieprz
dodatkowo: mix sałat i kilka pomidorków koktajlowych 
Francuskie trójkąty z nadzieniem

1. Ciasto francuskie rozmrażamy do temperatury pokojowej.

2. Pora oczyszczamy i drobno kroimy. Szynkę lub wędlinę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy kukurydzę. Serek rozdrabniamy i dodajemy do zawartości patelni. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Płat ciasta kroimy na kwadraty 8x8 cm. Krawędzie smarujemy rozkłóconym jajkiem. Na środek każdego kwadratu nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy w trójkąty. 

4. Trójkąty układamy na blasze wyłożonym papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy pestkami słonecznika. Pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 18 st.C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...