Dlaczego warto jeść jeżyny?
Jeżyny zawierają wiele ważnych składników odżywczych, w tym magnez, potas i wapń, a także witaminy A, C, E i większość witamin z grupy B. Są również bogatym źródłem antocyjanów, silnych przeciwutleniaczy, które nadają jeżynom ciemną barwę. Mają mało kalorii, węglowodanów i tłuszczu. Zawierają również aktywne związki, które funkcjonują w organizmie jak kobiece hormony, dzięki czemu łagodzą typowe objawy menopauzy.
Moją propozycją jest deser z jeżynami świetny nie tylko w upalne dni.
Składniki (dla 4 osób):
Jeżyny - 1,5 szklanki
Galaretka o smaku owoców leśnych - 1 op.
Cukier trzcinowy do smaku
Dojrzałe mango - 1 szt.
Nektarynki - 3 szt.
Sok z 1/2 cytryny
Listki świeżej mięty, owoce do dekoracji
1. Jeżyny miksujemy, dodajemy 2 łyżeczki cukru trzcinowego.
2. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia.
3. Mango oraz nektarynki obieramy i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru trzcinowego i sok z cytryny.
4. Ostudzoną galaretkę mieszamy z musem jeżynowym, rozkładamy do pucharków lub szklanek, wstawiamy do lodówki, aby stężała.
5. Mus z nektarynek wykładamy na stężałe galaretki. Ozdabiamy jeżynami i miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz