Babka ziemniaczana to prosty i tani pomysł na obiad lub kolację. Możemy jeść ją samą lub w towarzystwie sosów i surówek.
Składniki:
ziemniaki - 1 kg
mleko - 100 ml
mąka pszenna - 1 łyżka
kasza gryczana ugotowana - 100 g
wędzony boczek - 250 g
cebula - 2 szt.
majeranek suszony - 1 łyżeczka
sól, pieprz
olej do smażenia
szczypiorek - 1 pęczek
1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Stopniowo dodajemy ciepłe mleko. Dodajemy mąkę, sól i pieprz. Dodajemy kaszę gryczaną i mieszamy do połączenia składników.
2. Boczek kroimy w drobne kawałki i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy suszony majeranek. Przestudzony boczek z cebulą przekładamy do masy ziemniaczanej.
3.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Przekładamy do niego masę
ziemniaczaną. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i pieczemy w nim
babkę ok. 60 minut. 20 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy
temperaturę do 150 st. a naczynie przykrywamy folią aluminiową. Podajemy z ulubionym sosem lub surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz