czwartek, 26 listopada 2020

Babka ziemniaczana z boczkiem

Babka ziemniaczana to prosty i tani pomysł na obiad lub kolację. Możemy jeść ją samą lub w towarzystwie sosów i surówek. 


 Składniki:

 ziemniaki - 1 kg

mleko - 100 ml

mąka pszenna - 1 łyżka

kasza gryczana ugotowana - 100 g

wędzony boczek - 250 g

 cebula - 2 szt.

majeranek suszony - 1 łyżeczka

sól, pieprz

olej do smażenia

szczypiorek - 1 pęczek

Babka ziemniaczana z boczkiem

1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.  Stopniowo dodajemy ciepłe mleko. Dodajemy mąkę, sól i pieprz. Dodajemy kaszę gryczaną i mieszamy do połączenia składników.

2. Boczek kroimy w drobne kawałki i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy suszony majeranek. Przestudzony boczek z cebulą przekładamy do masy ziemniaczanej.

3. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Przekładamy do niego masę ziemniaczaną. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i pieczemy w nim babkę ok. 60 minut. 20 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150 st. a naczynie przykrywamy folią aluminiową. Podajemy z ulubionym sosem lub surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...