wtorek, 24 listopada 2020

Zielony sernik z miętową nutą

 Prosty w wykonaniu sernik na zimno z owocami kiwi.


 Składniki:

Spód:

masło - 10 dag

ciemna czekolada - 10 dag

czekoladowe herbatniki - 15 dag


Masa:

galaretka o smaku miętowo-jabłkowym - 1 op.

śmietana 30% - 250 ml

suszona mięta - 1 saszetka

ser twarogowy - 750 dag

jogurt o smaku kiwi - 150 ml

cukier puder - 10 dag


Dekoracja:

galaretka o smaku miętowo-jabłkowym - 2 op.

kiwi - 2 szt.

Zielony sernik z miętową nutą

1. Na spód: masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Masę wykładamy na dno formy i dociskamy. Schładzamy w lodówce.

2. Ser twarogowy miksujemy z jogurtem i cukrem pudrem.

3. Kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy z masą twarogową.

4. Miętę zaparzamy w odrobinie wrzątku. Galaretkę rozpuszczamy w połowie ilości wody podanej w przepisie na opakowaniu. Dodajemy zaparzoną miętę. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

5. Wystudzoną galaretkę dodajemy stopniowo do masy twarogowej cały czas mieszając.

6. Masę wykładamy na schłodzony spód. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

7. 2 opakowania galaretki rozpuszczamy w mniejszej ilości wody podanej w przepisie na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia.

8. Owoce kiwi kroimy w plastry, wkładamy do wrzątku i gotujemy ok. 5 minut. Studzimy i wykładamy na masę serową.

9. Owoce zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...