Prosty w wykonaniu sernik na zimno z owocami kiwi.
Składniki:
Spód:
masło - 10 dag
ciemna czekolada - 10 dag
czekoladowe herbatniki - 15 dag
Masa:
galaretka o smaku miętowo-jabłkowym - 1 op.
śmietana 30% - 250 ml
suszona mięta - 1 saszetka
ser twarogowy - 750 dag
jogurt o smaku kiwi - 150 ml
cukier puder - 10 dag
Dekoracja:
galaretka o smaku miętowo-jabłkowym - 2 op.
kiwi - 2 szt.
1. Na spód: masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Masę wykładamy na dno formy i dociskamy. Schładzamy w lodówce.
2. Ser twarogowy miksujemy z jogurtem i cukrem pudrem.
3. Kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy z masą twarogową.
4. Miętę zaparzamy w odrobinie wrzątku. Galaretkę rozpuszczamy w połowie ilości wody podanej w przepisie na opakowaniu. Dodajemy zaparzoną miętę. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
5. Wystudzoną galaretkę dodajemy stopniowo do masy twarogowej cały czas mieszając.
6. Masę wykładamy na schłodzony spód. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
7. 2 opakowania galaretki rozpuszczamy w mniejszej ilości wody podanej w przepisie na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia.
8. Owoce kiwi kroimy w plastry, wkładamy do wrzątku i gotujemy ok. 5 minut. Studzimy i wykładamy na masę serową.
9. Owoce zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz