czwartek, 12 listopada 2020

Galaretki z kolorowymi warzywami

Mini przekąski na imprezę:)

 

 Składniki (na ok. 10 porcji): 

bulion - 1 litr

szynka konserwowa - 10 dag

marchewka - 2 szt.

natka pietruszki - kilka gałązek

jajka - 2 szt.

kukurydza - 1 mała puszka

zielony groszek - 1 mała puszka

żelatyna - 1 op. (na 1 litr płynu)

sok z cytryny lub ocet

 1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Szynkę kroimy w drobne kawałki.

2. Marchewki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i kroimy w plastry.

3. Bulion zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i mieszamy z żelatyną aż się rozpuści. Studzimy.

4. Do salaterek lub foremek nakładamy po porcji jajek, szynki, marchewki, natki, groszku i kukurydzy. Zalewamy bulionem z żelatyną i odstawiamy do stężenia. Przed podaniem polewamy sokiem z cytryny lub octem.

Moja rada: zamiast szynki możemy użyć innej wędliny lub kurczaka z rosołu. 

Galaretki z kolorowymi warzywami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...