Mini przekąski na imprezę:)
Składniki (na ok. 10 porcji):
bulion - 1 litr
szynka konserwowa - 10 dag
marchewka - 2 szt.
natka pietruszki - kilka gałązek
jajka - 2 szt.
kukurydza - 1 mała puszka
zielony groszek - 1 mała puszka
żelatyna - 1 op. (na 1 litr płynu)
sok z cytryny lub ocet
1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Szynkę kroimy w drobne kawałki.
2. Marchewki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i kroimy w plastry.
3. Bulion zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i mieszamy z żelatyną aż się rozpuści. Studzimy.
4. Do salaterek lub foremek nakładamy po porcji jajek, szynki, marchewki, natki, groszku i kukurydzy. Zalewamy bulionem z żelatyną i odstawiamy do stężenia. Przed podaniem polewamy sokiem z cytryny lub octem.
Moja rada: zamiast szynki możemy użyć innej wędliny lub kurczaka z rosołu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz