czwartek, 26 listopada 2020

Surówka z marchewką, jabłkiem i kukurydzą

Prosta, a do tego bardzo zdrowa surówka do obiadu, znana z pewnością każdemu z dzieciństwa. Jest lekko słodka i orzeźwiająca. Podaje się ją najczęściej do dań mięsnych, ale smakuje również solo, jako zdrowa przekąska.

Składniki:

 

marchewki - 4 szt.

jabłka - 2 szt.

kukurydza - 1 puszka

sok z cytryny - 1 łyżka

sól, pieprz

natka pietruszki do dekoracji 

Surówka z marchewką, jabłkiem i kukurydzą

1. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Podobnie postępujemy z jabłkami.

2. Kukurydzę osączamy z zalewy i mieszamy ze startą marchewką oraz jabłkami. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.  Ozdabiamy natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...