piątek, 13 listopada 2020

Kotlety Pana Twardowskiego

Kotlety Twardowskiego ze schabu – to propozycja na obiad w postaci soczystych kotletów z nadzieniem.

 Składniki (na 3 porcje):

rozbite kotlety schabowe - 3 szt.

bazylia, oregano

masło - 10 dkg

sól, pieprz

czosnek - 1 ząbek

żółty ser - 15 dkg

mąka pszenna - pół szklanki 

jajko - 1 szt.

olej do smażenia

Kotlety Pana Twardowskiego

1. Ser żółty ścieramy na tarce o średnich oczkach i mieszamy z miękkim masłem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powstały farsz dzielimy na 3 części.

2. Rozbite kotlety przyprawiamy z dwóch stron solą, pieprzem, bazylią i oregano. Na każdym kotlecie umieszczamy porcję farszu.

3.  Mięso z farszem składamy na pół, zbijamy tłuczkiem brzegi, następnie obracamy i z drugiej strony również zbijamy brzegi.

4.  Każdy tak uformowany kotlet zwijamy i formujemy w dłoniach roladki.

5.  Kotlety obtaczamy kolejno: w mące, roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej.

6. Podsmażamy na oleju z każdej strony na złoty kolor, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 15 minut.

Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...