Kotlety Twardowskiego ze schabu – to propozycja na obiad w postaci soczystych kotletów z nadzieniem.
Składniki (na 3 porcje):
rozbite kotlety schabowe - 3 szt.
bazylia, oregano
masło - 10 dkg
sól, pieprz
czosnek - 1 ząbek
żółty ser - 15 dkg
mąka pszenna - pół szklanki
jajko - 1 szt.
olej do smażenia
1. Ser żółty ścieramy na tarce o średnich oczkach i mieszamy z miękkim masłem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powstały farsz dzielimy na 3 części.
2. Rozbite kotlety przyprawiamy z dwóch stron solą, pieprzem, bazylią i oregano. Na każdym kotlecie umieszczamy porcję farszu.
3. Mięso z farszem składamy na pół, zbijamy tłuczkiem brzegi, następnie obracamy i z drugiej strony również zbijamy brzegi.
4. Każdy tak uformowany kotlet zwijamy i formujemy w dłoniach roladki.
5. Kotlety obtaczamy kolejno: w mące, roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej.
6. Podsmażamy na oleju z każdej strony na złoty kolor, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 15 minut.
Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz