Składniki:
ciastka Oreo - 25 szt.
stopione masło - 2 łyżki
śmietanka 30% - 500 ml
serek typu Philadelphia - 250 g
cukier puder - 3 łyżki
kakao i listki mięty do dekoracji
masło do wysmarowania formy
1. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem.
2. 10 ciastek oreo kruszymy w misce, dodajemy 2 łyżki stopionego masła. Dokładnie mieszamy i powstałą masą wykładamy dno tortownicy. Dociskamy i wstawiamy do lodówki.
3. W wysokim naczyniu ubijamy śmietankę, w drugim naczyniu ucieramy serek z cukrem. Dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy kilka pokruszonych ciastek Oreo. Masę serową wykładamy na schłodzony spód.
4. Wierzch posypujemy kakao, ozdabiamy kawałkami ciastek i listkami mięty według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz