środa, 25 listopada 2020

Sałatka jarzynowa "Bratki"

 Tradycyjna polska sałatka jarzynowa z majonezem z ugotowanych warzyw.

 

 Składniki:

Sałatka:

jajka ugotowane na twardo - 5 szt.

ugotowana marchewka - 1 szt.

mały por - 1 szt.

ugotowana pietruszka - 1 szt.

mała puszka kukurydzy - 1 szt.

mała puszka fasolki flażoletki - 1 szt.

majonez - 2 łyżki

sól, pieprz

 

Dekoracja:

kilka plasterków ugotowanej marchewki

kilka plasterków ugotowanego buraka

kilka plasterków rzodkiewki

natka pietruszki

Sałatka jarzynowa "Bratki"

1. 4 jajka siekamy.

2. Warzywa siekamy lub ścieramy na tarce.

3. Kukurydzę i fasolkę odsączamy z zalewy.

4. Warzywa oraz jajka łączymy, dodajemy fasolkę i kukurydzę. Mieszamy z majonezem.

5. Doprawiamy i wstawiamy na 1,5 godziny do lodówki.

6. Z plastrów marchwi, buraka i rzodkiewki wycinamy płatki "bratków".

7. 1 jajko ścieramy na tarce, posypujemy sałatkę. Układamy płatki "bratków". Ozdabiamy natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...