Tradycyjna polska sałatka jarzynowa z majonezem z ugotowanych warzyw.
Składniki:
Sałatka:
jajka ugotowane na twardo - 5 szt.
ugotowana marchewka - 1 szt.
mały por - 1 szt.
ugotowana pietruszka - 1 szt.
mała puszka kukurydzy - 1 szt.
mała puszka fasolki flażoletki - 1 szt.
majonez - 2 łyżki
sól, pieprz
Dekoracja:
kilka plasterków ugotowanej marchewki
kilka plasterków ugotowanego buraka
kilka plasterków rzodkiewki
natka pietruszki
1. 4 jajka siekamy.
2. Warzywa siekamy lub ścieramy na tarce.
3. Kukurydzę i fasolkę odsączamy z zalewy.
4. Warzywa oraz jajka łączymy, dodajemy fasolkę i kukurydzę. Mieszamy z majonezem.
5. Doprawiamy i wstawiamy na 1,5 godziny do lodówki.
6. Z plastrów marchwi, buraka i rzodkiewki wycinamy płatki "bratków".
7. 1 jajko ścieramy na tarce, posypujemy sałatkę. Układamy płatki "bratków". Ozdabiamy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz