środa, 9 sierpnia 2023

Curry z mango i kurczakiem

Curry z mango i kurczakiem to danie o wyjątkowym smaku, łączące w sobie ostry smak przypraw z orzeźwiającymi owocowymi nutami. Jeśli nie mamy świeżego mango, możemy użyć mrożonego.

Składniki (dla 3-4 osób): 

filet z kurczaka - 250 g
mango - 1/2 szt.
mleczko kokosowe - 200 ml
chili (lub mini słodka papryka) - kawałek
kolendra lub natka pietruszki - kilka gałązek
sól, pieprz
olej do smażenia
ryż - 1 woreczek 
Marynata:
curry - 1 łyżeczka
mielona ostra papryka - 1/3 łyżeczki
starty imbir - 1 łyżeczka
czosnek przeciśnięty przez praskę - 1 ząbek
olej roślinny - 1 łyżka
sól, pieprz
Curry z mango i kurczakiem

1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w niewielką kostkę. Składniki marynaty mieszamy i nacieramy mięso. Odstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.

2. Ryż gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Mango obieramy i kroimy w kostkę.

3. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kurczaka na rumiano z każdej strony. Dodajemy mango, smażymy jeszcze chwilę. Powoli, nie przerywając gotowania wlewamy mleczko kokosowe. Gotujemy jeszcze 1-2 minuty.

4. Doprawiamy solą i pieprzem. Kolendrę lub natkę pietruszki siekamy. Chili lub paprykę kroimy w plasterki. Potrawę podajemy z ryżem posypane zieleniną i plasterkami chili lub papryki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...