Curry z mango i kurczakiem to danie o wyjątkowym smaku, łączące w
sobie ostry smak przypraw z orzeźwiającymi owocowymi nutami. Jeśli nie mamy świeżego mango, możemy użyć mrożonego.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w niewielką kostkę. Składniki marynaty mieszamy i nacieramy mięso. Odstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
2. Ryż gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Mango obieramy i kroimy w kostkę.
3. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kurczaka na rumiano z każdej strony. Dodajemy mango, smażymy jeszcze chwilę. Powoli, nie przerywając gotowania wlewamy mleczko kokosowe. Gotujemy jeszcze 1-2 minuty.
4. Doprawiamy solą i pieprzem. Kolendrę lub natkę pietruszki siekamy. Chili lub paprykę kroimy w plasterki. Potrawę podajemy z ryżem posypane zieleniną i plasterkami chili lub papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz